Večerní

20.07.2014 21:31

Už jste někdy byli na Žižkově? A kolikrát jste seděli na Parukářce? 

Je léto. Je horko, skoro večer. Pofukuje teplý vítr, ale lístky stromů se skoro nehýbou. Pivo tiše teplá a před hospůdkou sedí dva, kteří tu vedle dětí a psů dotváří tu pravou žižkovskou atmosféru. Jak to jen dělají..? Asi je to těmi harmonikami, na které hrají. Žádný nástroj se snad k těmhle kulisám nemůže hodit víc. Jde z nich tolik radosti a smutku, tolik svobody a bolesti. 

  • Svoboda polonahých dětí běhajících kolem
  • Bolest, když ti šlápnou na duši
  • Smutek z konce
  • Radost letního dne

Tolik emocí. Asi proto tak ke křivolakým uličkám téhle staré, bláznivé čtvrti sedí. A co nedokreslí akordeon, doplní kytara. Hubený chlapík ve slamáku navíc zpívá texty, které nemají chybu. Jsou totiž o životě a ze života. Každý si může dokreslit v mysli svůj obrázek. 

Jen škoda, že z bunkru zní ducání debilní rádoby hudby, která postrádá melodii i smysl. Holka vedle pořád civí do mobilu, zatímco její milý jí klimbá na klíně. A to všechno sleduje Žižka z vedlejšího kopce. 

...

Hlavně mít selfie s přítulkou a poustnout to na fejs s komentem, jakej maj cool večer. Jak jsem ráda, že můj mobil se dávno vybil a teď mi bez povšimnutí spí v kapse. 

A obecenstvo? Například slečna v tunice s motýlky. Je krásná, je těhotná. Sedí na kandelábru vedle hospůdky a přivírá oči. Snad je unavená, snad poslouchá a nasává tu energii. Dál cyklisti a dlouhovlasé existence s červenými obličeji. Hubeňoura ve slamáku střídá česky mluvící Brit, který sice úplně mění náladu celého prostoru, ale ničemu to nevadí. Kousky, které předvádí na kytaru, jsou ohromující. 

Nastupuje ještě Viktor Žižkov, který vykládá o "epochálním významu Parukářky ve světových kulturních dějinách". Mluví o Haškovi a Neumannovi. Po něm praštěná hippiesačka zasedne s kytarou za mikrofon a spustí ukolébavku na téma "jsem nezkrotná jako uragán". Je tak nezkrotná, že se raději rozhodnu v polospánku pro návrat domů. 

Znovu mi ten kopec ale ukázal, jak fascinující místo to dokáže být.

(Pro dokreslení si pusťte alespoň ukázku Mrtvolek od Mirka, jinak další jeho písničky třeba tu.)